Ana Bekuta

Biografija

Ana Bekuta

(Nada Polić)
Rođena u Pribojskoj banji, 6. septembra 1959. godine kao Nada Polić, od majke Milice, po zanimanju kuvarice i oca Branka koji se bavio zemljoradnjom. U porodici Polić je najstarije dete i ima dve sestre – Dobrilu i Milinu. Ističe da je imala srećno i bezbrižno detinjstvo, kojeg se seća po igri sa sestrama, improvizovanom bazenu koji im je otac pravio u letnje dane od izvora blizu njihove kuće i mnogim lepim trenucima. Kao najstrožu i najveću kaznu u detinjstvu pamti zabranu slušanja muzike sa radija lampaša, koji je otac gasio ako ona ili sestre ne bi bile dobre.

U Pribojskoj banji završila je Osnovnu školu “Nikola Tesla”. Pevanjem je počela da se bavi u školskom horu, a potom i u kulturno-umetničkom društvu, gde ju je prvi put odveo pokojni otac Branko, koji je tamo već svirao frulu. Honorar prvenac zaradila je 1974. godine na takmičenju ”Prvi glas Priboja“, kad je osvojila drugo mesto. Godine 1974. upisuje se u Gimnaziju „Branko Radičević“ u Priboju, ali njeno školovanje prekida rođenje sina Igora 1976.

Prvi angažman imala je u hotelu „Mileševa“ u Prijepolju. Tako je upoznala klavijaturistu Aleksandra Savića sa kojim je deset meseci bila u braku. U narednim godinama, zajedno sa svojim bendom, punom parom radila je u hotelima ondašnje SFR Jugoslavije. Bend je osnovan zahvaljujući poznanstvu sa bubnjarem Predragom Vidovićem Prejom. Pored njih dvoje, bend su činili i Milenko Božić, Sava Jovanović, Boban Živković i Zoran Bursać.
AnaBekuta2 U Šabac dolazi 1984. godine, i u njemu će živeti i raditi sve do 1993.   U septembru 1985. izdaje prvi album ”Ti si mene varao“, čiji je producent bio Predrag Vuković Vukas. Iako početnik na estradi, album je prodala u 100.000 primeraka. Sa tog prvog albuma izdvojila se pesma ”Ja nisam rođena da živim sama“, koja je i sada neverovatno popularna. Te iste 1985. godine dolazi i do promene imena – Nada Polić postaje Ana Bekuta. Promeni je kumovao Vukas. Ime Nada nije moglo da “prođe”, jer je već bilo dosta pevačica koje su se tako zvale, a prezime mu je zvučalo kao nešto “polovično”. Ime Ana uzela je na predlog Lidije Habić iz RTS, dok je prezime Bekuta bila Vukasova ideja. Bekuta je u Crnoj Gori naziv za mali, zakrivljen nož koji se stavlja u drvene korice. Iako je već preko 30 godina i zvanično Ana Bekuta, njena porodica je i dalje zove Nada. Do raspada benda “Ana Be” došlo je 1988. godine, kada Ana započinje solo karijeru i radi jedan album sa kompozitorom
Draganom Aleksandrićem za produkcijsku kuću “Diskos” iz Aleksandrovca. Saradnju sa Draganom Stojkovićem Bosancem započinje 1989. godine i to rezultira albumom “Rano moja”.
U Beograd dolazi 1993. sa sinom. Život tih godina ni za koga, pa ni za nju, nije bio lak. Živela je u iznajmljenom stanu na Senjaku, pomagala sestre i brinula o ocu koji je bio teško bolestan i 1997. je preminuo.
Sve do 1999. godine izdavala je za PGP – RTS, a posle toga za ”Grand produkciju”, gde ostaje sve do danas. Uradila je i mnoštvo snimaka za arhivu Radio Beograda. Iza sebe ima 18 albuma, kako duete sa kolegama, tako i pevanje pratećih vokala i učešće na festivalima.
Što se festivala tiče, učestovala je na sledećim:
1985.
Hit parada – Ja nisam rođena da živim sama
1986.
Hit parada – Ti mi trebaš
1988.
Vogošća, Sarajevo – Volim ga, majko, volim
1989.
MESAM – Rano moja, pobednička pesma
1990.
Vogošća, Sarajevo – Moje čežnje, moje nade
1991.
MESAM – Tugo moja crnooka
1991.
Valandovo – Stariot Džumbušlija
2006.
Valandovo – Luduva mesečina
2006.
Beovizija – Konak
2008.
Grand festival – Ničija

Album “Hvala, ljubavi” objavila je 2013. godine, a 2015. singl “Ništa ne obećavam” i duet sa Markom Rokvićem “Na izvoru Vidrovana”. Ana svoju karijeru nije gradila na skandalima, već se od početka trudila da publiku pridobije vanserijskim vokalnim sposobnostima i kvalitetnim pesmama. To joj je i uspelo, jer su njene pesme i danas veliki hitovi koji se slušaju kako u kafanama, tako i u klubovima i koncertnim dvoranama.
Od 2011. godine redovno puni Centar ”Sava”, priređujući nezaboravne koncerte. Do sada ih je ukupno šest. Pored više nego uspešne karijere, Ana ističe da su joj najveća radost i bogatstvo unuci Branko i Sonja. Prvih 30 godina karijere Ana Bekuta je obeležila 2015. godine sa dva fantastična koncerta u prepunom Centru ”Sava”. Njena mnogobrojna verna publika očekuje da se, zajedno s njom, još dugo, dugo raduje Aninom glasu, osmehu i starim i novim pesmama.

Slike, logotipi, TM i Copyright 2017 Ana Bekuta TM. Sva prava su zadržana.

Sajt izradio MMG Biz Solutions